billjus - NY
Fordon

Bilbelysning – Och vanliga frågor om det

Bilbelysning i mörker

När du kör i mörker är en av de viktigaste sakerna att komma ihåg att använda strålkastarna. De hjälper dig inte bara att se vart du ska, utan gör också din bil mer synlig för andra förare. Och även om det finns en mängd olika inställningar för strålkastare att välja mellan är det viktigt att veta när de ska användas.

Helljus

Helljus är bilbelysningen du använder när du kör på öppna vägar med lite eller ingen trafik. De ger det ljusaste möjliga ljuset, vilket ger dig bästa möjliga chans att se eventuella faror framför dig. Du bör dock undvika att använda dina helljus i tätorter eller när det är dimma, eftersom de tillfälligt kan göra andra förare bländade.

Halvljus

Halvljus är perfekta bilbelysningen för körning i städer och andra tätbefolkade områden. De ger tillräckligt med ljus för att man ska kunna se vad som finns framför sig, samtidigt som de förhindrar att den mötande trafiken bländas.

Oavsett vilken typ av bilbelysning du använder är det alltid viktigt att hålla ögonen på vägen. Ta därför några minuter för att bekanta dig med de olika inställningarna för strålkastare och se till att du vet när du ska använda dem.

Bilbelysning och de vanligaste frågorna som folk ställer just nu…

Vad är Kurvljus?

Kurvljus är ett aktivt ljus som följer med i rattrörelsen för att ge en bättre belysning i kurvorna. Det ger därmed föraren en mycket bättre uppsikt. Det är en automatisk funktion som träder i kraft så fort bilen startas.

Varför lyser inte baklampan på nya bilar?

billjus - baklampa

I Sverige har vi bara en lag på att framlyktorna ska vara obligatoriska. 2011 kom kravet från ECE-reglementet med kravet att alla typgodkända nya bilmodeller ska ha varselljus. Dessvärre bestämde man bara att det gäller bilens främre lyktor och inte de bakre lyktorna.

Vad är LED DRL?

DRL står för daytime running light (dagsljus). Det är ett system som automatiskt tänder strålkastarna under dagtid. Inte sällan är det viss osämja kring denna variant av automatisk belysning, då lampan inte alltid lyser när den bör. Vilket eventuellt också kan förklara varför många idag kör utan bakljus – De vet inte om det.

Vad är en Canbus?

Canbus är ett slags system vars främsta uppgift är att diagnosticera och styra bilens elektroniska delar. Bilen består av väldigt många styrenheter som är sammankopplade liksom ett stort nervsystem. Canbus uppgift är att varna dig, med en varningslampa på din instrumentpanel när något i bilens tekniska utrustning behöver någon form av tillsyn.

Vad är led ramper för något och vad är det bra för?

LED-ramper är en typ av extraljus som du ganska enkelt kan fästa antingen på bilens front för att öka ljusstyrkan på vägbanan framför dig. Eller fästas på bilens baksida för att få bättre uppsikt tex. vid mörker när du backar.

billjus - ledramp

Ett annat stort användningsområde för led ramper är inom skogs- och bygg-industri och även vid vägarbeten, där starka ljuskällor är ett måste för att kunna arbeta dygnets alla timmar.

Titta på bloggen watty för att läsa mer om ledramper.

Får man ha “saftblandare” och blixtljus på sin bil eller A-traktor?

Visst ser vi dem ibland (där de inte hör hemma) Men faktum är att just Blixtljus och även s.k. saftblandare med orange sken endast får användas vid speciella situationer och endast utav arbetsfordon, allt annat är olagligt!

När och hur ska man använda dimljus?

Dimljus bör endast användas när sikten är mindre än 100 meter. De bör aldrig användas vid klara nätter eller vid bra väderförhållanden, eftersom de kan blända andra förare och orsaka olyckor.

När ska man använda dimljus för sin baklampa?

Dimbakljusen ska du endast använda vid riktigt dåliga siktförhållanden som vid kraftig dimma, skyfall eller vid snöfall. Du ska inte ha på detta ljuset mer än nödvändigt då det bländar den bakomvarande föraren.

Här kan du läsa mer om Fordon – Miljö & Energi

För fler fordonsartiklar besök bloggen sportbilcenter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *