Fordon

Hur rengör man en bil utan att skada lacken?

Jag har alltid haft ett brinnande intresse för bilar, och jag tror inte att jag är ensam. Den pulserande känslan när motorn vrålar, lukten av färskt läder och glansen av en skinande kaross – det är något speciellt. Men att hålla bilen i toppskick är en annan historia, särskilt när det gäller att rengöra bilen. Du vill att den ska skina, men du vill inte riskera att skada lacken. Så hur rengör man en bil utan att skada lacken? Svaret på den frågan är inte så enkelt som man kan tänka sig, men låt mig dela med mig av mina insikter och erfarenheter.

rengör bilen ofta

Mikrofiberhanddukar: Din bästa vän när du rengör din bil

Första gången jag rengjorde min bil, trodde jag att jag bara skulle behöva en handduk för att torka av hela bilen. Men det visade sig vara en stor misstag, när jag köpte en flyttstädning i Göteborg så påpekade de att jag använde helt fel duk till min bil. Mikrofiberhanddukar är designade för att ta tag i och hålla fast saker. Fördelen med mikrofiberhanddukar är inte bara att de är mjuka, men de drar faktiskt upp smutsen från lacken, så att den inte längre interagerar med lacken. Det kan hända att du behöver använda flera handdukar beroende på hur stor och smutsig bilen är. Så tveka inte att använda tre, fyra, fem, eller kanske till och med sex handdukar när du rengör din bil.

Hur du rengör din bil på bästa sätt

Det finns flera steg att följa när du ska rengöra din bil på rätt sätt. För det första ska du alltid jobba i skuggan på en sval yta. Om du sprayar en produkt på en het lack så kommer den nästan omedelbart att avdunsta och inte göra någon nytta. Dra dig tillbaka till skuggan, alla produkter fungerar bättre där. Jag brukar alltid parkera min bil i garaget innan jag börjar rengöra den.

Ett annat tips är att alltid börja från toppen av bilen och jobba dig neråt. Detta är för att förhindra att smuts från de nedre delarna av bilen hamnar på de redan rena överdelarna. När du har blött området väl bör du låta produkten verka i några sekunder innan du torkar av den med handduken.

Hur du torkar bilen spelar också roll. Vik handduken i kvartaler och torka i en rak linje. Du kommer att se en rad smuts på den främsta kanten av handduken. Rulla tillbaka kanten lite så att smutsranden dras bort. Om du gör det här några gånger, kommer du att få “tiger stripes” på handduken. Ta sedan en andra handduk, också vikt i kvartaler, och torka över området igen för att ta bort den sista produkten.

När handduken blivit för smutsig för att vara säker att använda, byt ut den. Din andra handduk blir nu din första handduk, och du tar en ren handduk som din sekundära torkning. På detta sätt säkerställer du att du inte sprider smuts över hela bilen och riskerar att skada lacken.

Var försiktig med vintagebilar

Jag har alltid varit fascinerad av vintagebilar, och jag besöker ofta bilutställningar för att få chansen att se dessa skönheter på nära håll. Det som slår mig är att många ägare av dessa bilar inte vill ta fram hinken och slangen för att rengöra sina bilar. Jag förstår det, gamla bilar gillar att fånga vatten på ställen där det kan leda till problem. Men jag har sett människor med dyra, skräddarsydda bilar som bara använder en kopp vatten och en gammal trasa för att rengöra sin bil. Detta kan tyvärr leda till skador på lacken, eftersom vattnet inte är ett bra smörjmedel och trasa kan vara för grov mot lacken. Det är därför viktigt att alltid använda rätt produkter och tekniker när du rengör din bil, oavsett om det är en vintagebil eller en modern bil.

Pollen: En fiende mot din bils lack

Jag älskar våren, men en sak jag verkligen inte gillar med den är pollen. Inte bara får de mig att nysa, men de kan också skada din bils lack. Eftersom pollen är naturligt förekommande material som kan brytas ner mer än vanlig smuts, kan det fästa sig vid lacken mer envisa. Även i mycket små bitar kan det fastna och binda sig till lacken. När det händer, kommer det inte att gå bort när du tvättar bilen. Då behöver du använda något som en lera för att ta bort det.

Ett sätt att förebygga skador från pollen är att alltid ha bilen i garaget. Men om du använder bilen för det den är avsedd för, att köra, kommer den att bli smutsig. Det bästa du kan göra i förväg är att alltid ha ett bra lager av vax eller syntetiskt tätning på lacken. Detta kommer att hjälpa till att förhindra att saker som pollen fäster sig lika mycket på lacken och bör göra rengöringen enklare varje gång du gör det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *